Колко струва да обзаведем апартамент през 2024?

Прогрес на четене

Колко струва да обзаведем апартамент през 2024? | Блог статия

Написано от Антония Добрева

Здравейте! Аз съм Антония Добрева и като част от семейството на Никеа ООД, споделям страстта към мебелите по поръчка. Като макретингов експерт и копирайтър, ще ви помогна да си набавите необходимата информация, свързана с мебелите по поръчка. Приятно четене!

април 16, 2024

Безплатна консултация

Ако имате въпроси за мебелите по поръчка или просто искате да се консултирате с нас.

Обзавеждането на апартамент е вълнуващо начинание, но ние знаем колко трудна задача може да бъде. Възникват въпроси като „Колко струва да се обзаведе апартамент?“, „От къде да започнем?“ и други.

Дали ще изберете готови модулни системи, мебели по поръчка или друг вариант, предварителната подготовка е най-важна. Направили сме кратък наръчник, за да ви помогнем да се ориентирате.

Кратък наръчник за обзавеждане на апартамент

Чудите се от къде да започнете? 

От предварителното планиране. Този процес включва няколко стъпки:

На първо време ви съветваме да обмислите какъв е начина ви на живот, какви са навиците ви и от какво имате нужда. Помислете как ще използвате всяка стая и в какъв стил ще е вашето обзавеждане, за да отразява най-добре вашия вкус и предпочитания. 

Втората стъпка е определянето на бюджет. Не забравяйте да вземете предвид освен цената на мебелите, и електрическите уреди за вашето домакинство. След като го направите, ще ви е много по-лесно да се ориентирате на пазара. 

Измерете вашето пространство.

Измерете всяка стая във вашия апартамент, за да сте сигурни, че избраните от вас мебели са подходящи за избраното пространството. 

Кое да закупите първо? 

Решете кои ще са мебелите, които са от съществено значение за всяка стая. Например, ако готвите често, приоритет за вас ще е кухненското обзавеждане. За спалнята такива ще са леглото и гардероба, за трапезарията – маса за хранене и столове, а за всекидневната – дивана. 

Функционалност или стил? Защо не и двете?

Помислете как ще използвате вашите мебели, какво ще съхранявате в тях. Съществуват редица възможности за разпределение на рафтове, чекмеджета и механизми, що се отнася до гардеробите. По отношение на кухнята – колко реда горни шкафове ще има; дали ще има кухненски остров; уредите свободностоящи или вградени ще са и така нататък. 

Всичко във вашия дом трябва да е съобразено с нуждите на вашето ежедневие. 

Кой стил е най-подходящ за вас?

Отделете малко време, за да проучите различни стилове и дизайни, за да намерите вдъхновение за вашия апартамент. Помислете за цветове, материали и визии, които ви харесват. 

Идеи за цялостно обзавеждане

Релизация.  

Дали ще закупите готови системи от магазин или ще поръчате от фирма, зависи изцяло от изискванията ви и бюджета, който сте определили. Ако сте се насочили към по-нестандартен и персонализиран дизайн, мебелите по поръчка са правилното решение за вас. 

Колко струва цялостно обзавеждане на апартамент?

Началната цена на цялостно обзавеждане с готови мебели е около 5000 лв и може да достигне 10 000 лв или повече в зависимост от вашите нужди и изисквания. Мебелите по поръчка за цял апартамент започват от около 12 000 лв и могат да стигнат до 20 000 лв и повече

Цената за обзавеждане на апартамент по индивидуален проект може да варира значително заради няколко важни фактора. Това са вида на мебелите, използваните материали, сложност на дизайна и размер на пространството. Въпреки че този вариант може да изисква по-висока първоначална инвестиция в сравнение с готовите алтернативи, дългосрочните им ползи често надхвърлят първоначалните разходи.

Ако искате да разберете какви са предимствата на мебелите по поръчка, може да прочетете нашата статия за Предимствата на Мебелите по поръчка.

Независимо с какъв бюджет сте, разбирането на факторите, които влияят на цената, може да ви помогне да вземете информирани решения. 

Спалня по поръчка

Колко струва спалня по поръчка? | Мебели по поръчка Никеа ООД

Разходите, свързани с обзавеждането на една спалня, могат да варират в широки граници в зависимост от вашия вкус, предпочитания и бюджет. Нека разгледаме елементите, които допринасят за общите разходи за обзавеждане на една спалня.

Цената на подматрачната рамка и матрак зависят от фактори като размери на леглото, материал, марка и характеристики. 

Приблизителна цена за метална подматрачна рамка и среден клас матрак за легло 160/200 е около 1300 лв, като имате предвид, че има матраци на цени от 600 до 5000 лв, а подматрачни рамки – от 200 лв и нагоре. 

 • Легло и нощни шкафчета:

Цената за легло с нощни шкафчета по поръчка от ПДЧ е около 1200 лв. 

При гардеробите цената зависи отново от материалите, размерите, но и от вътрешното разпределение и използваните механизми. 

Приблизителна цена за двукрилен гардероб с плъзгащи врати, един дълъг рафт и лост за дрехи, с размери: височина 250 см, дължина 200 см широчина 60 см е около 1300 лв. 

 • Скрин или тоалетка могат да се изработят за около 400 лв. 

Колко струва Кухненско обзавеждане по поръчка?

Кухня по поръчка | Обзавеждане за апартамент

Цената на кухнята по поръчка може да варира значително в зависимост от няколко фактора. Такива са използваните материали (лПДЧ, МДФ или комбинация от двете) цветове и декори, сложността на изработка и размерите на кухнята. 

Фактори, от които зависи цената на кухнята

 1. Материали: Най-бюджетния вариант при изработката на кухня е използването на материал ПДЧ. Може да се използва ПДЧ за корпусите на кухнята, а за вратичките – МДФ. 
 2. Размери и дизайн: По-малките кухни са далеч по-евтини от големите. 

Сложните дизайни и механизми за съхранение на бутилки или прибори също влияят на цената. 

 1. Механизми и аксесоари: Качествените и дълготрайни механизми за чекмеджета и шкафове, панти и други ще оскъпят кухнята. 
 2. Сложност на изработка 
 3. Електроуреди – фурна, абсорбатор, хладилник, готварски плот и други необходими за функционирането на кухнята уреди. 
 4. Допълнителни аксесоари като вградено осветление също ще повлияят на цената. 
 5. Фирма-изпълнител: По-големите фирми обикновено имат по-високи цени. Ако разполагате с по-ограничен бюджет, може да се насочите към по-малка фирма, която ще изпълни изискванията ви също толкова добре. 

Колко струва стандартна права кухня по поръчка? 

 • Кухненски бокс или компактна кухня (до 150 см дължина) – от 1000 до 2500 лв. 
 • Малка кухня от ПДЧ (около 200 см) – от 3000 до 5000 лв 
 • Средна кухня (около 250 см дължина): от 5000 до 10 000 лв 
 • Голяма кухня (над 300 см): 10+ хил. лв 

Детска стая по поръчка

Детска стая Елегант | Обзавеждане за апартамент

Планирането на детската стая е изключително важет етап от обзавеждането на един апартамент. Детската стая е мястото, където едно дете играе, учи, расте… Освен да е красива и забавна, тя трябва да е функционална, безопасна и удобна. 

Цените на мебелите за детска стая варират в широки граници.

Едно от най-важните качества при изработката на такъв вид мебели е безопасността. Тя е на първо място, когато говорим за деца. Затова препоръчваме използването на висококачествени материали само от сертифицирани по всички стандарти за екологичност и безопасност производители. 

При поръчката на мебели за детска стая е важно да се съобразите със следните фактори: 

 • Възрастта на детето/децата. 
 • Интересите му/им.
 • Размера на стаята.
 • Вашия бюджет.

Колко струва обзавеждане за детска стая?

 • Детско обзавеждане за момиче: 2000 – 5000 лв
 • Детско обзавеждане за момче: 2000 – 4000 лв 
 • Детско обзавеждане за 2 деца: 4000 – 9000 лв 
 • Детско обзавеждане за тийнейджъри: 3000 – 6000 лв 

Хол и трапезария

Хол Елегант | Обзавеждане за апартамент

Цените за изработка на мебели при обзавеждане на апартамент варират в следните граници:

 • ТВ модули – от 400 до 1300 лв, като цената може и да е по-висока. Значение за цената има вида на цялостната конфигурация – рафтове, витрини, секции, етажерки и други. 
 • Холна маса – от 160 до 500 лв.
 • Маса за хранене – от 200 до 600 лв, в зависимост от вида и броя на краката. 

Идеи за обзавеждане на хол и трапезария 

Нашите съвети

Обърнете се към няколко фирми за мебели по поръчка, които да ви изготвят оферти. Така ще може да направите сравнение не само върху цената, но и върху качеството на материалите, гаранцията на мебелите, опита на фирмата и други.

Определете бюджет преди да започнете да търсите обзавеждане. Така ще ви е много по-лесно да знаете какво да търсите и от къде да започнете. 

Помислете за всекидневните си нужди и начин на живот. Това ще ви помогне да разберете от какво точно имате нужда и как да приоритизирате закупуването на мебелите по необходимост.  

Ако искате да спестите и да се вмъкнете в по-малък бюджет, ви съветваме да се насочите към по-малка фирма за мебели по поръчка и да използвате ПДЧ за производството на вашето обзавеждане. 

Заповядайте в нашето студио, за да обсъдим вашето бъдещо обзавеждане! Нашите клиенти получават 10% отстъпка от уреди за вграждане и матраци. 

Всички цени, посочени в статията, са ориентировъчни (приблизителни). Не бива да се приемат като категорични цени, тъй като всеки проект е строго индивидуален!   

Прочетете още:

Обзавеждане на спалня: 10 грешки, които да избегнете

Обзавеждане на спалня: 10 грешки, които да избегнете

Обзавеждането на спалня може да бъде труден и объркващ процес. Затова хората понякога допускат някои грешки, които нарушават комфорта и функционалността на пространството. В тази статия ще ви представим 10 от най-често срещаните грешки при обзавеждане на спалня и как...

Идеи за обзавеждане на малка кухня за всеки вкус и бюджет

Идеи за обзавеждане на малка кухня за всеки вкус и бюджет

Идеи за обзавеждане на малка кухня, които да отговарят на вашия вкус и бюджет, може да изглеждат като мисия невъзможна, но не се отказвайте! С малко креативност и планиране, вашата малка кухня може бъде еднакво функционална, колкото всяка друга. Ето и няколко идеи,...

Къде да изхвърлим старите си мебели?

Къде да изхвърлим старите си мебели?

Във всяко домакинство идва време, в което трябва да кажем “чао” на старите мебели. Дали ще е заради това, че са износени, счупени или просто искате да смените интериора си, въпросът за отговорното изхвърляне на стари мебели е еднакво важен. В тази статия ще ви дадем...