Идеи за обзавеждане на малка кухня за всеки вкус и бюджет

Прогрес на четене

Идеи за обзавеждане на малка кухня

Написано от Антония Добрева

Здравейте! Аз съм Антония Добрева и като част от семейството на Никеа ООД, споделям страстта към мебелите по поръчка. Като макретингов експерт и копирайтър, ще ви помогна да си набавите необходимата информация, свързана с мебелите по поръчка. Приятно четене!

май 9, 2024

Безплатна консултация

Ако имате въпроси за мебелите по поръчка или просто искате да се консултирате с нас.

Идеи за обзавеждане на малка кухня, които да отговарят на вашия вкус и бюджет, може да изглеждат като мисия невъзможна, но не се отказвайте! С малко креативност и планиране, вашата малка кухня може бъде еднакво функционална, колкото всяка друга. Ето и няколко идеи, които ще ви помогнат да се ориентирате. 

Идеи за обзавеждане на малка кухня за всеки стил и бюджет

Идеи за модерна малка кухня 

Модерният стил се характеризира с изчистени линии, дискретност и елегантност. Той е подходящ както за малки, така и за големи кухни по поръчка. Най-често се използват вградени кухненски уреди и мивка, за да се максимизира наличното пространство. 

За вашата модерна малка кухня може да използвате различни механизми за организация на шкафчета и чекмеджета – за прибори, за бутилки, за подправки и други решения за оптимизиране на пространството. 

Интересно решение е интегрираната маса за хранене. Съществуват различни видове интегрирани маси – фиксирани, сгъваеми и такива, които са част от кухненския плот. Каква ще изберете вече зависи от точния размер на кухнята ви и от броя членове на семейството. 

Малку кухня Видин

Идеи за класическа малка кухня 

Характерни за класическия стил черти, които може да включите в идеите за обзавеждане на малка кухня, са:

  • Меки и топли нюанси и светли цветове – Отличителната черта на този стил са естествените материали, затова цветове като бежово, пастелно жълто, кафяво, пастелно синьо са изключително подходящи.   
  • Декоративни елементи – Често срещано е мебелите в този стил да са украсени с детайли или да имат някакви декоративни елементи. 
  • Фрезовани вратички – Още една често прилагана практика на обзавеждането в класически стил. Този процес се използва за създаването на различни декоративни елементи и ефекти. Фрезованите вратички придават на мебелите изискан и елегантен вид, но е важно да се има предвид, че те са въпрос на избор. Дали ще изберете да добавите тази екстра към вашата кухня, зависи от вашите лични предпочитания и бюджет. 

Малка кухня по поръчка Експрес

Идеи за скандинавска малка кухня  

Скандинавският стил е перфектен за малка кухня, заради своята практичност и чистота. Характерни за него са земните тонове и дървесните декори. Комбинацията от светли, неутрални тонове и дървесни части допринасят много за светлината и приветливостта на вашата малка кухня. 

При обзавеждането в скандинавски стил може да включите много повече креативност, творчество и фрагменти от природата. Може да декорирате вашата кухня с повече растения, картини и други артистични предмети. Добавете и всякакви ръчно изработени предмети – плетени кошници и други. 

Също така може да добавите акценти и в по-тъмни цветове, за да създадете контраст и да разчупите визията на кухнята. Добра идея са и медни дръжки и прибори.

Друга идея за обзавеждането в този стил е да добавите висящо осветление, което може да комбинирате с вградено такова. То е много актуално за скандинавския стил. 

Съвети за обзавеждане на малка кухня

Изберете светли цветове

Светлите цветове и пъстри нюанси са много подходящо решение за малки пространства, защото “разширяват” оптически стаята, правят я да изглежда по-голяма отколкото е. Така ще създадете усещане за простор и приветливост. 

Те също са добра идея за помещения, които са малко осветени. Например, кухня в светъл цвят ще отразява и разпределя естествената светлина по-добре в сравнение с кухнята в тъмен цвят. 

Друго предимство на светлите цветове е, че те се комбинират лесно с всякакви декорации, аксесоари и стават за всякакви стилове обзавеждане. Мебели в неутрални светли нюанси може да съчетаете с различни картини, всякакво осветление и растения. 

На последно място – всякакви несъвършенства ще си личат много по-малко ако са  на мебели със светли цветове. Също така те са по-лесни за поддръжка и почистване от тъмните.

Заложете на уреди за вграждане

Уредите за вграждане са изключително практична идея за вашата малка кухня. Те оптимизират пространството и подобряват функционалността на вашата кухня. Ето и някои от най-важните им предимства: 

  • Спестяват място – Те са “скрити” в мебелите и не заемат допълнително място. Това е най-голямото им предимство. По този начин те оптимизират пространството и подобряват функционалността на вашата кухня. 
  • Съчетават се с всички цветове и стилове – Не е нужно да се притеснявате дали ще си паснат със стила или цвета на вашата кухня, тъй като уредите за вграждане се адаптират към всякакво обзавеждане.  
  • Модерни и функционални – Вградените уреди придават на вашата кухня по-съвременен и модерен вид. Много често те са и по-тихи от свободностоящите уреди. 
  • Лесни за почистване – Вградените уреди са по-лесни за почистване от свободностоящите, тъй като не се събира прах и мазнини между тях и шкафовете. При тях няма свободни пространства и фуги, които да се замърсяват при употреба. 

Кухня по поръчка Есмералда

Добавете растения

Добавянето на едно-две малки растения в саксия ще освежи кухнята ви и едновременно с това те ще пречистват въздуха. 

Интересни факти за растенията вкъщи: 

Освен че благодарение на тях, нашия дом “оживява”, доказано е, че наличието на растения вкъщи помага за концентрацията, подобрява настроението и стимулира креативността. Има и растителни видове, които абсорбират миризми, като алое вера и хлорофитум. 

Как да се възползвате максимално от пространството в кухнята? 

Идея за оползотворяване на повече пространство във вашата малка кухня са високите горни шкафове (до тавана). Ако имате възможност и достатъчно място, инвестицията си струва. Така ще увеличите значително пространството си за съхранение. Пример за малка кухня с горни шкафове до тавана.

Малка кухня по поръчка Силвия

Тъй като са по-трудно достижими, в тези шкафове може да приберете посуда или уреди, които не използвате много често.  

Стенните рафтове също са добро предложение за увеличаване на мястото за съхранение. На тях може да сложите различни подправки, готварски книги, чашки или друга посуда. 

Практични решения за съхранение

Използвайте стените и вратичките на шкафовете от вътрешна страна за съхранение на различни кухненски вещи. Например, на гърба на кухнята може да поставите магнитна лента за закачане на ножове, а на вратата на шкафа може да поставите закачалка за кърпа за ръце. 

Висящите кухненски кошници са много добра алтернатива за допълнително съхранение на плодове, зеленчуци, подправки и други. Имайте предвид само, че трябва да съобразите кошницата с дебелината на вратата или рафта на шкафа, на който ще я поставите. 

Мобилните кухненски острови  и колички също биха предоставили много допълнително пространство за съхранение на храна или посуда във вашата малка кухня. Островите предлагат и работно пространство за приготвяне на храна. 

Сгъваемите столове и маси са практично решение ако имате нужда от повече свободно място във времето, когато не се храните. Те могат да бъдат прибрани лесно и бързо, докато не се използват пак.

Идеи за осветление за малка кухня 

Поставянето на вградено осветление (например LED лампа) ще улесни значително процеса на готвене и е добър бюджетен вариант. Той служи за да освети добре работния ви плот и да осигури комфорт докато приготвяте вечерята за вашето семейство. 

Луксозна кухня по поръчка Лукс

В случай, че таванът ви е нисък, е най-добре да заложите на плафон. Ако таванът ви е висок, може да сложите красива висяща лампа.

Кухня по поръчка River view

Още един добър вариант са стенните лампи. Те се избират според височината на хората, живеещи в един дом и според височината на тавана. За малка кухня е подходящо стенно осветление с неутрална светлина. Много често такива лампи се използват за да подчертаят някакъв акцент в кухнята, или да “хвърлят светлина” върху него. Например могат да осветяват картина или някаква друга декорация.  

Още идеи за осветление на малка кухня

Идея за допълнително работно пространство

Първата възможност за допълнително работно пространство е поставянето на барплот. Той може да се използва като маса за хранене и място, на което да изпивате сутрешното си кафе. Може да комбинирате с високи столове и да направите кухненското си пространство още по-комфортно. 

Кухня Бела по поръчка

Барплот се поставя много често на Г-образни и П-образни кухни, но даже и да нямате достатъчно място за такъв вариант, не се притеснявайте. Ако вашата кухня е права, може да добавите барплот по продължението на свободна стена, ако има такава. 

Модерни кухни по поръчка

Съвет: Съобразете височината на барплота така, че да е подходяща, за да се храните спокойно. Ако искате да го използвате и като работен плот, може да инвестирате в механизъм за регулиране на височината, за да направите времето си в кухнята още по-комфортно. 

Кухненски остров

Кухненският остров е много практичен и удобен вариант, стига да имате достатъчно място за него. Идея за компактен остров е с размери 90-120 см дължина и 60-80 см ширина. Ако имате възможност за по-голям кухненски остров, може да комбинирате функциите му – използвайте го като маса за хранене, работен плот, място за съхранение и място за готвене. 

Малка кухня с кухненски остров

В случай, че кухнята ви е малка и няма достатъчно място да монтирате всички кухненски уреди, може да използвате острова за да вградите останалите. 

Кухненски остров с вградени уреди

Съвет: Уверете се, че има достатъчно място за движение около острова и че той не е поставен прекалено близо до други мебели и уреди. 

Заложете на качествени и устойчиви материали за плота както на кухнята, така и на острова. Все пак, плота трябва да издържа на ежедневните предизвикателства на дейностите в кухнята. 

Кухненска маса – място за хранене и работен плот в едно 

Интегрираните кухненски маси са чудесна идея за обзавеждане на малки кухни, защото съчетават функционалност и компактност. Те могат да бъдат:

  • Сгъваеми – те се разгъват и разширяват, когато се използват и сгъват (прибират), когато не се ползват. Много удобен вариант, тъй като може да се премести и в друга стая. 
  • Интегрирана маса в шкаф/чекмедже – това може да се осъществи благодарение на специален механизъм за изтегляща се маса. Това е по-скъп вариант, но пък е доста лесно за употреба, удобно и практично. Струва си да се обмисли, ако разполагате с по-голяма бюджет. 

Кухня Елегант

Кухня по поръчка River view

Реализирайте идеята за обзавеждане на малка кухня с Никеа ООД! Свържете се с нас за безплатна консултация! 

Прочетете още:

Обзавеждане на спалня: 10 грешки, които да избегнете

Обзавеждане на спалня: 10 грешки, които да избегнете

Обзавеждането на спалня може да бъде труден и объркващ процес. Затова хората понякога допускат някои грешки, които нарушават комфорта и функционалността на пространството. В тази статия ще ви представим 10 от най-често срещаните грешки при обзавеждане на спалня и как...

Къде да изхвърлим старите си мебели?

Къде да изхвърлим старите си мебели?

Във всяко домакинство идва време, в което трябва да кажем “чао” на старите мебели. Дали ще е заради това, че са износени, счупени или просто искате да смените интериора си, въпросът за отговорното изхвърляне на стари мебели е еднакво важен. В тази статия ще ви дадем...

Колко струва да обзаведем апартамент през 2024?

Колко струва да обзаведем апартамент през 2024?

Обзавеждането на апартамент е вълнуващо начинание, но ние знаем колко трудна задача може да бъде. Възникват въпроси като "Колко струва да се обзаведе апартамент?", "От къде да започнем?" и други. Дали ще изберете готови модулни системи, мебели по поръчка или друг...