Как да изберем перфектния цвят за кухня: вечните класики за стилна и и уютна кухня

Прогрес на четене

Как да изберем перфектния цвят за кухня

Написано от Антония Добрева

Здравейте! Аз съм Антония Добрева и като част от семейството на Никеа ООД, споделям страстта към мебелите по поръчка. Като макретингов експерт и копирайтър, ще ви помогна да си набавите необходимата информация, свързана с мебелите по поръчка. Приятно четене!

юни 7, 2024

Безплатна консултация

Ако имате въпроси за мебелите по поръчка или просто искате да се консултирате с нас.

Избора на цвят за кухня е важен въпрос, когато се стигне до обзавеждането на вашия дом. Все пак там прекарвате немалка част от времето си. Избирайки перфектния цвят за вашата кухня може да допринесе за домашния уют и доброто ви настроение. 

В тази статия се фокусираме върху вечните класики – цветове, които никога не спират да бъдат актуални и модерни. Те са перфектният инструмент за създаване на стилна и уютна кухня.  

Вечните класики за стилно и уютно кухненско обзавеждане. Предимства.

Бяло

Едно от най-големите предимства на белия цвят за кухня е това, че внася светлина в помещението. Белите кухни отразяват светлината и по този начин създават усещане за повече пространство. 

Белият цвят се препоръчва за малки кухни или домове, в които няма много естествена светлина. Той е вечната класика. Никога не спира да бъде модерен, колкото и да се променят тенденциите в интериорния дизайн. Бялото може да се съчетае с всякакви други цветове, което го прави перфектния избор за вашата кухня.

Малка кухня Дара

Цветът дава голяма свобода и по отношение на кухненските уреди за вграждане. В бяла кухня могат да се поставят всякакви цветове и стилове уреди – в черно, иноксови, бели, в ретро стил и други. Всичко зависи от това какъв стил сте избрали за вашата кухня.  

Сиво 

Сивото е много елегантен и луксозен цвят. Съчетава се добре както с бяло, така и с дървесни мотиви. Характерен е за минималистичния и модерния стил обзавеждане.

Ако сте решили да изберете сивия цвят, ви съветваме да изберете по-топъл нюанс. По този начин няма да се притеснявате, че кухнята ви ще изглежда “студена” и безжизнена. 

Комбинирайте сивото с други цветове или дървесни мотиви – например дървесен плот и гръб. 

Осигурете добро осветление, което ще омекоти сивото и ще направи кухнята ви по-просторна.

Много популярно през 2024 година е светло сивото. По-тъмните тонове пък придават на помещението по-изискан и луксозен вид. Подходящи са за големи пространства. 

Неутрални цветове 

Цветове като бежово, кремаво бяло, неутралните тонове на розово, зелено и синьо са идеалния избор за кухненско обзавеждане. Изключително устойчиви на всички промени в тенденциите на интериорния дизайн. Те са стилни, създават простор и могат лесно да се комбинират с други цветове. Те създават усещане за спокойствие и релаксация и могат да направят малката ви кухня да изглежда по-голяма. 

Неутралните цветове могат да се приложат и във всякакъв стил – от модерен до класически. Те са идеалният избор на цвят, защото ако искате да освежите кухнята си след време, можете лесно да смените само декорацията, без да се налага да сменяте мебелите. 

Ако искате да добавите някакъв акцент към вашата кухня, може да го направите чрез кухненския плот или гръб. Например към вашата кухня с бежови вратички може да добавите черен плот и черни уреди за вграждане. 

Друго предимство е, че при неутралните цветове прах и замърсявания не си личат толкова много, както при тъмните. Това ги прави по-лесни за поддръжка и почистване. Затова те са много практичен избор за цвят на вашата кухня.

Как да изберем перфектния цвят за кухня? Фактори. 

Големина 

За малка кухня се препоръчват светли цветове, които да отразяват светлината и да правят пространството по-просторно. Такива цветове са бяло, бежово, светло сиво, светли нюанси на зелено и розово.

За голяма кухня може да изберете по-дръзки и тъмни цветове. Например черно, тъмно синьо, червено. Ако изберете да я направите по-тъмна, може да я освежите с цветни столове, декорации или плот и гръб в светъл цвят. Важно е да съобразите цвета на кухнята с останалата част от обзавеждането ви, за да има хармония между цветовете. 

Светлина

В кухня с много естествена светлина може да изберете по-тъмни цветове. Те ще се балансират от светлината и ще създадат уют и дълбочина към пространството. В кухня с малко естествена светлина ви препоръчваме да изберете по-светли цветове, които ще я направят да изглежда по-голяма и просторна. 

Недостатъкът на тъмните кухненски мебели е, че върху тях много повече си личи праха. Докато при светлите мебели и дървесните повърхности не е така. Те са много по-лесни за поддръжка. 

Изкуственото осветление може да ви помогне да компенсирате липсата на естествена светлина. Изберете топла светлина ако искате да създадете по-уютна атмосфера, или студена, ако искате да създадете по-модерен, минималистичен вид.   

Личен стил

Вашия стил и виждане са най-важните фактори при избора на перфектния цвят. Все пак трябва да ви е приятно, когато прекарвате време в дома си. Може да комбинирате различни цветове, да експериментирате. Най-важното е да се чувствате добре в дома си.

Може да разгледате нашите реализирани проекти на кухни по поръчка и да взаимствате идеи. 

Как да комбинираме вечните класики за стилна и уютна кухня?

Бяло и дървесно 

Комбинацията от бяло и дървесно е най-харесваната и предпочитана класика в интериорния дизайн. Тя може да се адаптира към модерен, класически, скандинавски и минималистичен стил без проблем. 

Бялото е чист, свеж цвят, а дървесния декор придава топлина и уют в кухнята. В комбинация с подходящо осветление, вашата кухня ще се превърне в едно истинско бижу. 

Идеи за изпълнение: 

  • Бели долни шкафове и горни шкафове с дървесен декор –  нестандартно решение за модерна визия на кухнята. Може да се комбинира с гръб от друг материал, например мрамор, за да бъде акцент. 

Луксозна кухня по поръчка Жанет

  • Изцяло бяла кухня с гръб и плот от дървесен декор – стилна, елегантна, никога не спираща да бъде модерна комбинация. По този начин гърба и плота ще бъдат акцента във вашата кухня. 

Малка кухня по поръчка Експрес

Ъглова кухня по поръчка Сити

Сиво и дървесно

Още една елегантна и непреходна цветова комбинация. Сивото, в светлите си нюанси е лесно за поддръжка и е подходящо за всякакъв размер кухни. Дървесните елементи ще внасят топлина и уют в интериора, ако изберете по-студени нюанси на сивото. Изберете този нюанс, който отговаря най-много на вашия вкус и подхожда на останалата част от мебелите ви. 

Идеи за изпълнение: 

  • Светло сиви шкафове с плот и гръб от топли дървесни мотиви  
Малки кухни по поръчка

Кухня по поръчка River view

  • Графитено сиво със светъл дървесен декор – подходяща за големи и добре осветени помещения комбинация. Тъмното сиво придава много стил и елегантност на кухнята, но не е подходящо за малки пространства, защото ще ги накара да изглеждат още по-малки. 
кухня Жизел

Черно и бяло 

Прекалено голям контраст или обичана от всички комбинация?

Въпреки наистина големия контраст между двата цвята, с помощта на подходящите аксесоари, може да направите своята кухня приветлива и приятна. Ако замисляте кухня в черно и бяло за сравнително малко пространство, ви съветваме да помислите за гланцова повърхност на белите части. По този начин гланца ще отразява светлината и ще намали тежестта на черното. 

Черно-бялата комбинация може да се адаптира към модерен, минималистичен и индустриален стил. 

Луксозна кухня по поръчка

Черно-бяла кухня по поръчка

За да “раздвижите” и оживите вашата кухня може да добавите елементи като дървена маса за хранене, цветни плочки или аксесоари по ваш вкус.   

Бежово и сиво

Комбинацията от кремаво или бежово със сиво е неутрална, спокойна и релаксираща. Може да добавите още някой цвят, който да ви бъде акцент. Например цветна подова настилка или уреди за вграждане в черен цвят. Съществуват много възможности за дизайн на вашето пространство, но в крайна сметка всичко зависи от вашия вкус и стил.

Как да изберем кухненските уреди според цвета на кухнята?

След като сте избрали перфектния цвят за вашата кухня е време да изберете такъв и за кухненските уреди. Ето няколко варианта: 

  • Иноксови уреди – Уредите от неръждаема стомана са класика, те са универсални. Отиват си с всякакви цветове и стилове кухни и са лесни за поддръжка. 
Модерна кухня за вграждане - Беатрис
  • Бели уреди – придават свежест и ефирност в помещението. Те са предпочитани при кухните в класически стил. Ако ви е необходима повече светлина, белите уреди за вграждане са добър вариант. Те се считат за по-икономични от тези от неръждаема стомана. 
Ъглова кухня Лина
  • Черни уреди – Много популярен избор при минималистичния и индустриалния стил, както и при големите кухни. Уредите от черна неръждаема стомана са елегантни и модерни. Ако имате кухня в неутрални цветове, избора на черни кухненски уреди биха били драматичен и придаващ контраст щрих.
Ъглова кухня Браун

Ретро кухня Мина

Съвети, които ще ви помогнат да изберете перфектния цвят за вашата кухня

Представете си как би изглеждала тя.

Преди да се насочите към магазина или да се обърнете към специалист в сферата, се замислете как точно бихте искали да изглежда новата ви кухня. Обърнете внимание на цвета на стената, комбинирайте го така че да си подхожда с подовата настилка. 

Изберете стил 

Определянето на стила за вашата кухня ще ви помогне да стесните възможностите за цвят. Ако останалата част от вашия дом е вече обзаведен, може да се ориентирате от цветовете и стила, който сте приложили там.

Още идеи и вдъхновение може да намерите в Pinterest.  

Помислете за светлината и големината на помещението

Цветовете, които изберете за вашето обзавеждане, имат голямо значение за това как ще изглежда вашата кухня. 

Количеството светлина, което навлиза във вашата кухня, влияе на това как изглеждат и се възприемат различните цветове. Същото важи и за размерите ѝ. 

Както споменахме по-горе, светлите цветове се препоръчват за малки, слабо осветени помещения, а за големите с повече естествена светлина можете да експериментирате и с по-тъмни цветове. 

Изберете кухня по поръчка от Никеа ООД

В мебели по поръчка Никеа ООД разполагаме с над 200 мостри на цветове – от вечните класики до най-новите за годината тенденции. Заповядайте в нашето студио за обзавеждане за да се възползвате от безплатна консултация за предстоящото кухненско обзавеждане.

Прочетете още:

Топ 10 качества на добрата фирма за мебели по поръчка

Топ 10 качества на добрата фирма за мебели по поръчка

Изборът на добра фирма за мебели по поръчка е от изключителна важност при създаването на уютен и функционален дом. Понякога готовите решения за обзавеждане може да не съвпадат с вашите нужди и предпочитания. В този случай може да се обърнете към мебели по поръчка -...

Обзавеждане на спалня: 10 грешки, които да избегнете

Обзавеждане на спалня: 10 грешки, които да избегнете

Обзавеждането на спалня може да бъде труден и объркващ процес. Затова хората понякога допускат някои грешки, които нарушават комфорта и функционалността на пространството. В тази статия ще ви представим 10 от най-често срещаните грешки при обзавеждане на спалня и как...

Идеи за обзавеждане на малка кухня за всеки вкус и бюджет

Идеи за обзавеждане на малка кухня за всеки вкус и бюджет

Идеи за обзавеждане на малка кухня, които да отговарят на вашия вкус и бюджет, може да изглеждат като мисия невъзможна, но не се отказвайте! С малко креативност и планиране, вашата малка кухня може бъде еднакво функционална, колкото всяка друга. Ето и няколко идеи,...