Clicky

Колко струва да обзаведем апартамент през 2024?

Прогрес на четене

Колко струва да обзаведем апартамент през 2024? | Блог статия

Написано от Антония Добрева

Здравейте! Аз съм Антония Добрева и като част от семейството на Никеа ООД, споделям страстта към мебелите по поръчка. Като макретингов експерт и копирайтър, ще ви помогна да си набавите необходимата информация, свързана с мебелите по поръчка. Приятно четене!

април 16, 2024

Безплатна консултация

Ако имате въпроси за мебелите по поръчка или просто искате да се консултирате с нас.

Обзавеждането на апартамент е вълнуващо начинание, но ние знаем колко трудна задача може да бъде. Възникват въпроси като „Колко струва да се обзаведе апартамент?“, „От къде да започнем?“ и други. В крайна сметка, изборът на правилните мебели и аксесоари ще направи жилището ви уютно и комфортно, затова е толкова важно да се наблегне на тях.

Знаете ли, че много хора допускат някаква грешка още в първите стъпки на обзавеждането, която може да доведе до загуба на време и пари?

Независимо дали ще изберете готови модулни системи, мебели по поръчка или друг вариант, правилната подготовка е ключът към успеха. В нашия кратък наръчник сме събрали най-добрите съвети и трикове, за да ви помогнем да се ориентирате и да избегнете често срещаните пропуски и грешки.

Кратък наръчник за обзавеждане на апартамент

Наръчник за цялостно обзавеждане

Чудите се от къде да започнете? 

От предварителното планиране. Този процес включва няколко стъпки:

1. Обмислете какъв е начина ви на живот, какви са навиците ви и от какво имате нужда.

Помислете как ще използвате всяка стая и в какъв стил ще е вашето обзавеждане, за да отразява най-добре вашия вкус и предпочитания. 

2. Определете бюджет за цялостното обзавеждане.

Не забравяйте да вземете предвид освен цената на мебелите, и електрическите уреди за вашето домакинство. След като го направите, ще ви е много по-лесно да се ориентирате на пазара. 

3. Измерете всяка стая във вашия апартамент, за да сте сигурни, че избраните от вас мебели ще паснат идеално. 

Преди да започнете да избирате мебели, измерете и запишете размерите на всяка стая. Обърнете внимание на височината на тавана, широчината и дължината на стените, както и на разстоянието между прозорците, вратите и други фиксирани елементи.

Съвет: Начертайте скица на всяка стая, за да може да си представите по-добре разположението на мебелите. Това ще ви помогне да избегнете неприятни изненади, като например да откриете, че диванът е твърде голям за хола или шкафът не се побира в нишата.

4. Решете кои ще са мебелите, които са от съществено значение за всяка стая.

Например, ако готвите често, приоритет за вас ще е кухненското обзавеждане. За спалнята такива ще са леглото и гардероба, за трапезарията – маса за хранене и столове, а за всекидневната – дивана. 

5. Помислете как ще използвате вашите мебели, какво ще съхранявате в тях.

Съществуват редица възможности за разпределение на рафтове, чекмеджета и механизми, що се отнася до гардеробите. По отношение на кухнята – колко реда горни шкафове ще има; дали ще има кухненски остров; уредите свободностоящи или вградени ще са и така нататък.
Всичко във вашия дом трябва да е съобразено с нуждите на вашето ежедневие. 

6. Намерете подходящия за вас стил.

Отделете малко време, за да проучите различни стилове и дизайни, за да намерите вдъхновение за вашия апартамент. Помислете за цветове, материали и визии, които ви харесват. Разгледайте различни идеи за цялостно обзавеждане.

7. Насочете се към фирма-изпълнител.

Дали ще закупите готови системи от магазин или ще поръчате от фирма, зависи изцяло от изискванията ви и бюджета, който сте определили. Ако сте се насочили към по-нестандартен и персонализиран дизайн, мебелите по поръчка са правилното решение за вас.
За да получите персонализирана оферта, не се колебайте да се свържете с нас чрез нашата контактна форма. Ще се радваме да обсъдим вашите идеи и да ви помогнем да ги реализирате!

Колко струва цялостно обзавеждане на апартамент?

Началната цена на цялостно обзавеждане с готови мебели е около 5000 лв и може да достигне 10 000 лв или повече в зависимост от вашите нужди и изисквания. Мебелите по поръчка за цял апартамент започват от около 12 000 лв и могат да стигнат до 20 000 лв и повече. Ето какви са приблизителните цени на обзавеждане по поръчка за цял апартамент:

  • Едностаен апартамент (35-45 кв.м.) – между 4000 лв и 6000 лв. Включени: легло персон и половина, малка кухня (около 2м), кухненска маса за хранене (за 2-ма човека) и тв шкаф.
  • Двустаен апартамент (45-90 кв.м.) – между 6000 лв и 11 000 лв. Включени: стандартна права кухня ( около 2,50 м.), правоъгълна масичка за хол, тв модул с 3 долни шкафове, 3 горни и един рафт. За спалнята – 2 нощни шкафчета, легло 160/200 и малка тоалетка. За коридора – двукрилен гардероб 2,20 м височина със стандартно разпределение.
  • Тристаен апартамент (55-150 кв.м.) – между 7000 лв и 14 000 лв. Включва всичко, което се включва в двустайния апартамент плюс детска стая. В нея има легло 90/200 с приста, ракла, двукрилен малък гардероб, бюро, стенни рафтове и шкафове.
Вид апартаментКвадратура
Ориентировъчна цена
Едностаен апартамент35-45 кв.ммежду 4000 лв и 6000 лв.
Двустаен апартамент45-90 кв.ммежду 6000 лв и 11 000 лв.
Тристаен апартамент55-150 кв.ммежду 7000 лв и 14 000 лв.
Кухня по поръчка Лина

От какво зависи цената на мебелите по поръчка?

Цената зависи от:

  • Вида на мебелите – мебели с повече функционалности, например гардероби с по-сложно разпределение и механизми, са по-скъпи.
  • Използваните материали – материалите от по-висок клас оскъпяват поръчката, както и по-голямата дебелина и допълнителната обработка (напр. боядисване) на плоскостите. Използването на висококачествени механизми, като например системи за плавно затваряне, повдигащи механизми и др., също увеличава цената.
  • Сложност на изработката – Сложността на дизайна и броят на детайлите влияят върху времето за проектиране и изработка.
  • Размера на пространството – В по-големите пространства обикновено има повече и по-обемисти мебели, които изискват повече материал и труд. Съответно това има значение при определянето на цената.
  • Фирма – изпълнител – Опитът, репутацията и местоположението на фирмата изпълнител също оказват влияние.
  • Доставка и монтаж – Цената на доставката и монтажа зависи от разстоянието, на което се намира обекта, обема на мебелите и сложността на монтажа.
  • Срокове за изпълнение – Спешни поръчки или поръчки извън стандартните срокове могат да доведат до допълнителни разходи.

Въпреки че мебелите по поръчка могат да изискват по-висока първоначална инвестиция в сравнение с готовите алтернативи, дългосрочните им ползи често надхвърлят първоначалните разходи.

Независимо с какъв бюджет сте, разбирането на факторите, които влияят на цената, може да ви помогне да вземете информирано решение. 

Колко струва кухненско обзавеждане по поръчка?

Кухня по поръчка | Обзавеждане за апартамент

Кухнята по поръчка е инвестиция в качество, функционалност и естетика. Тя предлага неограничени възможности за персонализация и се адаптира идеално към специфичните нужди и размери на вашето пространство.

Цената на кухнята по поръчка може да варира в широки граници в зависимост от вашите изисквания. Например, изборът на плот от естествен камък, вместо от ПДЧ ще увеличи значително цената. Допълнителни функции като вградено осветление, системи за сортиране на отпадъци и механизми за плавно затваряне също могат да повлияят на крайната сума.За да получите точна оферта, препоръчваме да се свържете с нас.

Кухня по поръчка Есмералда

Колко струва стандартна права кухня по поръчка? 

  • Кухненски бокс или компактна кухня (до 150 см дължина) – от 1000 до 2500 лв. 
  • Малка кухня от ПДЧ (около 200 см) – от 3000 до 5000 лв 
  • Средна кухня (около 250 см дължина): от 5000 до 10 000 лв 
  • Голяма кухня (над 300 см): 10 000 лв + 

Малка кухня по поръчка Силвия
Кухненски боксдо 150 см дължинаот 1000 до 2500 лв
Малка кухняоколо 200 смот 3000 до 5000 лв
Средна кухняоколо 250 см дължинаот 5000 до 10 000 лв
Голяма кухнянад 300 см10 000 лв + 

Цена на спалня по поръчка

Разходите, свързани с една спалня по поръчка, могат да варират в широки граници в зависимост от вашия вкус, предпочитания и бюджет. Нека разгледаме елементите, които допринасят за общите разходи за обзавеждане на една спалня.

Колко струва спалня по поръчка? | Мебели по поръчка Никеа ООД
  • Подматрачна рамка и матрак:

Цената на подматрачната рамка и матрак зависят от фактори като размери на леглото, материал, марка и характеристики. 

Приблизителна цена за метална подматрачна рамка и среден клас матрак за легло 160/200 е около 1300 лв, като имате предвид, че има матраци на цени от 600 до 5000 лв, а подматрачни рамки – от 200 лв и нагоре. 

  • Легло и нощни шкафчета:

Цената за легло с нощни шкафчета по поръчка от ПДЧ е около 1200 лв. 

При гардеробите цената зависи отново от материалите, размерите, но и от вътрешното разпределение и използваните механизми. 

Приблизителна цена за двукрилен гардероб с плъзгащи врати, един дълъг рафт и лост за дрехи, с размери: височина 250 см, дължина 200 см широчина 60 см е около 1300 лв. 

  • Скрин или тоалетка могат да се изработят за около 400 лв. 

Детска стая по поръчка

Детска стая Елегант | Обзавеждане за апартамент

Планирането на детската стая е изключително важет етап от обзавеждането на един апартамент. Детската стая е мястото, където едно дете играе, учи, расте… Освен да е красива и забавна, тя трябва да е функционална, безопасна и удобна. 

Детска стая -апартамент RIver View
Детско обзавеждане по поръчка

Цените на мебелите за детска стая варират в широки граници.

Едно от най-важните качества при изработката на такъв вид мебели е безопасността. Тя е на първо място, когато говорим за деца. Затова препоръчваме използването на висококачествени материали само от сертифицирани по всички стандарти за екологичност и безопасност производители. 

При поръчката на мебели за детска стая е важно да се съобразите със следните фактори: 

  • Възрастта на детето/децата. 
  • Интересите му/им.
  • Размера на стаята.
  • Вашия бюджет.

Колко струва обзавеждане за детска стая?

  • Детско обзавеждане за момиче: 2000 – 5000 лв
  • Детско обзавеждане за момче: 2000 – 4000 лв 
  • Детско обзавеждане за 2 деца: 4000 – 9000 лв 
  • Детско обзавеждане за тийнейджъри: 3000 – 6000 лв 

Хол и трапезария

Хол Елегант | Обзавеждане за апартамент

Обзавеждането на хол е изключително важно за един дом. Цената му може да варира значително в зависимост от избора на мебели (корпусни и мека мебел). Тя се определя от вида и големината на дивана (или холовата гарнитура), масичката за кафе, ТВ шкафа или холната секция. Ето и приблизителни цени за част от холното обзавеждане:

  • ТВ модули – от 400 до 1300 лв, като цената може и да е по-висока. Значение за цената има вида на цялостната конфигурация – рафтове, витрини, секции, етажерки и други. 
  • Холна маса – от 160 до 500 лв.
  • Маса за хранене – от 200 до 600 лв, в зависимост от вида и броя на краката. 
Обзавеждане за хол и кухня от Никеа ООД - River View

За да създадете уникално и функционално пространство, разгледайте нашите предложения в статията „Идеи за обзавеждане на хол и трапезария„. В нея ще разберете повече за модерния стил, ще се вдъхновите с идеи за голям и малък хол. Те ще ви помогнат да откриете най-добрите решения за вашия хол и да създадете атмосфера, която отразява вашата индивидуалност.

Нашите съвети

  1. Обърнете се към няколко фирми за мебели по поръчка, които да ви изготвят оферти. Така ще може да направите сравнение не само върху цената, но и върху качеството на материалите, гаранцията на мебелите, опита на фирмата и други.
  2. Определете бюджет преди да започнете да търсите обзавеждане. Така ще ви е много по-лесно да знаете какво да търсите и от къде да започнете. 
  3. Помислете за всекидневните си нужди и начин на живот. Това ще ви помогне да разберете от какво точно имате нужда и как да приоритизирате закупуването на мебелите по необходимост.  

Ако искате да спестите и да се вмъкнете в по-малък бюджет, ви съветваме да се насочите към по-малка фирма за мебели по поръчка и да използвате ПДЧ за производството на вашето обзавеждане. 

Заповядайте в нашето студио, за да обсъдим вашето бъдещо обзавеждане! Нашите клиенти получават 10% отстъпка от уреди за вграждане и матраци. 

Всички цени, посочени в статията, са ориентировъчни (приблизителни). Не бива да се приемат като категорични цени, тъй като всеки проект е строго индивидуален!   

Прочетете още:

Как да обзаведем малка спалня по бюджет

Как да обзаведем малка спалня по бюджет

Ограниченото пространство и бюджет не бива да са пречки за създаването на красива и функционална спалня. Обзавеждането на малките спални обикновено изисква допълнително внимание и умен подход, за да се получи както трябва. В тази статия ще ви дадем идеи и насоки,...

Идеи за обзавеждане на модерен хол: стил, елегантност и функционалност

Идеи за обзавеждане на модерен хол: стил, елегантност и функционалност

Холът е мястото, където си почиваме, отпускаме се и прекарваме време със семейството и приятелите. Ако искате да създадете модерно и стилно пространство за вашия дом, то тази статия е точно за вас. В нея ще изясним какво точно е модерният стил, как би изглеждал един...

5+ идеи за гардероб с плъзгащи врати, които ще оптимизират пространството ви

5+ идеи за гардероб с плъзгащи врати, които ще оптимизират пространството ви

Гардеробите с плъзгащи врати комбинират функционалност, стил и елегантност в едно. Те са чудесно решение за малки стаи, за ниши с нестандартни размери и за просторни помещения. Могат да се впишат във всеки интериор и да бъдат направени във всякакъв стил.  В тази...