Clicky

Как да създадем уникална детска стая с малък бюджет

Прогрес на четене

Уникална детска стая с малък бюджет

Написано от Антония Добрева

Здравейте! Аз съм Антония Добрева и като част от семейството на Никеа ООД, споделям страстта към мебелите по поръчка. Като макретингов експерт и копирайтър, ще ви помогна да си набавите необходимата информация, свързана с мебелите по поръчка. Приятно четене!

юли 1, 2024

Безплатна консултация

Ако имате въпроси за мебелите по поръчка или просто искате да се консултирате с нас.

Създаването на уникална детска стая с ограничен бюджет не е нещо невъзможно. С малко въображение, креативност и практични решения може да създадете една неповторима атмосфера за вашето дете. 

В тази статия ще откриете няколко идеи, които ще ви помогнат да трансформирате детската стая, без да надхвърлите бюджета си.

Практични идеи за уникална детска стая с ограничен бюджет

Планиране и вдъхновение 

Преди да започнете да творите, отделете време за планиране и събиране на вдъхновение. Помислете как точно ще изглежда стаята, представете си детското обзавеждане. Попитайте детето как си представя стаята си, направете примерно разпределение на мебелите. Може заедно да разгледате в интернет различни стилове и теми, за да си представите по-лесно как ще изглежда помещението. Предварителната подготовка ще ви помогне по-лесно да се ориентирате в цялостния процес и да се насочите към конкретни неща, които искате да включите в проекта си.  

Преизползвайте и пренаредете 

В случай, че искате да освежите атмосферата и да промените визията на детската стая, може да пренаредите мебелите в нея. Друга идея за смяна на обстановката е да изрисувате, боядисате или декорирате мебелите по желан от детето ви начин. Декорацията и рисунките могат да бъдат вдъхновени например от любим герой от филм. 

Нови декорации 

Заедно с детето ви може да направите декорации за детската стая. Може да изработите модели от природни материали, колажи от списания, да изплетете одеало или килимче. Така освен че ще създадете прекрасни спомени с детето си, ще спестите и доста средства. 

Боядисайте стените или използвайте тапети 

Това са двата най-разпространени начини за преобразяване на което и да е пространство. Боядисването е лесен и достъпен начин да вдъхнете нов живот на детската стая. Може да изберете цвят, който да се съчетава с вече съществуващия интериор, а може и да изберете контрастиращ такъв, но ви съветваме да не е тъмен. В случай че решите да декорирате стените със стикери, рисунки или други интересни елементи, може да включите детето си в процеса. 

Изберете подходящо осветление

Уникалната детска стая трябва да разполага с достатъчно естествена светлина. Трябва да има достатъчно светлина както за игри, така и за учене, затова може да комбинирате естествената с изкуствена светлина. В днешно време имате възможност да избирате от безкрайно много видове осветление. Бъдете смели и експериментирайте! Може да закупите или създадете сами по-нестандартно осветително тяло, което да бъде акцент в детската стая. 

Съвет: Добавете лампички (fairy lights) или светлини по тавана, за да създадете уют и празнична атмосфера в стаята на детето си. Друг плюс на това осветление е, че ако детето се страхува от тъмното и ги оставяте светнати нощем, те няма да пречат на неговия сън.  

Използвайте завеси, килими и завивки като акцент 

Изберете цветни завеси за стаята на вашето дете. Те, заедно със завивки на любим филмов герой, ще добавят цвят и свежест и ще допринесат за създаване на атмосфера в стаята. Добавете и други елементи, които ще внесат приказно настроение, като възглавнички и килимчета. Имайте предвид обаче баланса на цветовете. Разнообразието от нюанси и тонове се предпочита пред това всичко да бъде в един цвят. Осветлението също има голямо значение за това как изглеждат цветовете в детската стая.  

Обособете кът за учене и кът за игра

За да осигурите баланс между учене и игра, е важно да обособите два отделни къта за двете дейности в детската стая. 

Кътът за учене трябва да има бюро, лампа и удобен стол, да е добре осветен и да има достатъчно място за съхранение на книги и учебници. Когато избирате бюро и стол се съобразете с височината на детето, за да може да му осигурите максимален комфорт, когато пише и чете.

Детско обзавеждане по поръчка

Кътът за игра може да е по-хаотичен, цветен и динамичен. Поставете килимче, кутии за съхранение на играчки, място за рисуване, а може би и подреждане на пъзел. Най-важното тук е да осигурите достатъчно място за движение и игри. Добавете личен елемент към къта за игра – декорирайте го заедно с детето си, за да може да създадете една уникална детска стая.  

Кът за игра в детска стая

Уникална детска стая за момиче 

Момичешката детска стая може да бъде във всякакви теми, стига да е удобна и функционална. 

Популярни цветове за стаята на вашето момиче са бяло, кремаво, светло розово или лилаво, ментово зелено и жълто. Използвайте и комбинации от цветове, ако искате да добавите по-весел и забавен щрих. Когато направите помещението в любимия цвят на вашата дъщеря, то ще се превърне в нейното убежище. Там ще е мястото, където тя ще се чувства най-добре и ще играе, учи и почива на спокойствие. 

Изберете практични и функционални мебели, които ще са удобни и достъпни, както за вашата дъщеря, така и за вас. Качественото детско обзавеждане за момиче осигурява дълготрайност и здравина, което ви спестява много разходи занапред.

Евтино и удобно решение са кутиите за съхранение. В тях може да се прибират играчки и други принадлежности. 

Добавянето на детайли, декорации и рисунки, изработени от вас и вашето дете, ще отразяват неговата личност и ще придадат индивидуалност на помещението. Те ще направят уникалната детска стая още по-мила и запомняща се за вашето момиченце. 

Ункилна детска стая за момиче

Идеи: 

 • Използвайте старо перде или плат, за да създадете балдахин над леглото на вашето момиченце. 
 • Направете си сами рамка за легло – с помощта на малко инструменти може да измайсторите дървена рамка за детско легло. Друга идея е да използвате достатъчно голям палет, който може да боядисате в желания цвят и да поставите детския матрак отгоре. 
 • Стенни рафтове от стари плоскости и други подръчни материали. Може да използвате и стари чекмеджета и да ги превърнете във винтидж рафтове, където да съхранявате книжките на детето ви. 

Уникална детска стая за момче 

За момчешката детска стая може да изберете цветове като зелено, сиво, синьо, бяло и или комбинация от тях. 

Нека завивките на леглото, декорациите и картините да са свързани с интересите на вашия син. Той ще ви каже най-добре как вижда бъдещата си стая и ще ви ориентира за подходящия интериор. Съобразете се с неговите желания, но имайте предвид, че ако нарисувате стените и изберете тематично легло (във формата на кола или друго), те ще бъдат актуални само няколко години, докато момчето ви е малко. Ако искате да разчитате на тази стая и обзавеждането в нея за по-дълго време, използвайте по-изчистени и функционални мебели. Така те ще могат да бъдат декорирани с любимите стикери на момчето ви, докато е малък, а после, когато порасне, те лесно ще могат да бъдат трансформирани и подходящи и за тийнейджър. 

Ункилна детска стая за момче

Идеи:

 • Направете си сами място за съхранение в уникалната детска стая – ако търсите нискобюджетен начин да съхранявате играчките на детето си, може да използвате платнени чанти. Трябва единствено да поставите закачалки на удобно и достъпно за момчето ви място на стената и да закачите торбите. 
 • Използвайте естествени материали за вдъхновени от природата декорации. Камъчета, паднали клонки в нестандартни форми или мъх. С тях може да създадете наистина неповторими декорации за стаята на вашия син. 
 • Вдъхнете живот на стари мебели – използвайте специално декоративно тиксо, различни цветове боя и стикери, за да освежите и преизползвате стари мебели, вместо да ги изхвърлите.  
 • Рамкирайте и окачете на стената в детската стая рисунките и творбите на вашето дете. Те ще освежат интериора и ще му предадат индивидуалност и весело настроение. 

Направи си сам детска стая за момче

Тези идеи могат да се използват и за създаване на уникална детска стая за момиче, както и тези, посочени за момичета, могат да се използват и за момчешки детски стаи. 

Избор на цветове – тяхната сила и значение

Цветовете са навсякъде в стаята на нашето дете. Те определят настроението и разказват истории. Затова трябва внимателно да изберете цветната тема, която едновременно да съответства с вкуса на детето ви, и да е подходяща за големината и осветеността на стаята.  

Изберете свежи и жизнерадостни цветове, които ще стимулират развитието на вашето дете и ще създадат забавна и динамична атмосфера. Актуални цветове като синьо, лилаво, светло розово, червено, жълто, нюанси на приглушено зелено и дълбоки кафяви тонове, вдъхновени от природата.

Светлите, меки, пастелни цветове разширяват визуално пространството и създават усещане за простор и свобода. Докато по-тъмните цветове в комбинация с малко естествена светлина могат да се отразят неблагоприятно на вашето дете. Те стесняват стаята, карат я да изглежда по-малка и неприветлива. За стените може да използвате и по-тъмни тонове на цветове като зелено, синьо или жълто, но ги комбинирайте с прозрачни, леки пердета, които ще пропускат достатъчно естествена светлина. Тъмните цветове могат да бъдат комбинирани и с по-меки нюанси като бяло, бежово, прасковено розово, светло оранжево, които да освежат детската стая и да я направят уникална. По-смелите цветови комбинации са подходящи за по-големи деца, например юноши и тийнейджъри.

Помислете добре каква цветова палитра ще е подходяща за помещението, което сте предназначили за вашето дете. Съобразете се с големината на пространството, с количеството естествена светлина, с възрастта и с вкусовете и желанията на детето ви. Най-важното нещо е то да се чувства комфортно в стаята си. 

Тенденции за детска стая 2024

 • Цветове – ако искате да излезете от рамката на стереотипа на розовото за момиче и синьото за момче, може да се насочите към по-неутрални и меки цветове. Те винаги ще бъдат на мода. Изберете пастелни, маслени цветове, които ще “съживят” стаята и ще допринасят за приказната атмосфера в нея. Ако искате да сте в крак с тенденциите, може да използвате цвета на годината – Peach fuzz. Той олицетворява топлината, пролетта и свежестта. 

Peach fuzz - цвят на годината 2024

 • Фокус върху въображението и креативността – за да създадете уникална детска стая, наблегнете на декорации или рисунки по стените, вдъхновени от любими приказки, филми или герои. Те ще стимулират въображението на детето и ще превърнат стаята му в истинско кътче за мечти. Препоръчват се стенни рисунки в ярки и смели цветови комбинации, може и геометрични шарки. 
 • Балансиран от родителите дизайн – през 2024 се наблюдава една противоположна тенденция. Тя се състои в това – родителите на малчуганите да балансират стила на детската стая, като едновременно се грижат и за нуждите на детето. Тази тенденция набира скорост поради увеличената нужда от умно използване на стоки, а и тяхното преизползване. По този начин някои от мебелите в детската стая ще могат да се използват и в други помещения след като  детето порасне и няма нужда от тях. В тази връзка е много модерно да се използват мебели в ретро стил. Ако имате старо нощно шкафче или секция, може да разгледате за DIY начини за състаряване на мебелите. 
 • Магията е във вашите ръце – най-добрия начин, по който може да изразите себе си, да зарадвате детето си и да направите една уникална детска стая, е чрез “хендмейд” играчки или декорации. Тези  ще се превърнат в най-скъпите и специалните предмети за вашите деца. По този начин освен че спестявате пари, намаляте употребата на пластмасови играчки и помагате на околната среда. Може да разгледате още идеи за DIY декор в Architectural Digest.

Вашето дете – пътят към уникалната детска стая

Най-важното е да включите вашето дете в процеса на създаване на неговата стая. Детето ще може да избира цветове, теми и декорации, което ще му помогне да се чувства по-комфортно и уютно в новата си стая. Това ще направи създаването на уникалната детска стая едно специално преживяване както за вас, така и за вашето дете.  

Деца в детска стая

Прочетете още:

5+ идеи за гардероб с плъзгащи врати, които ще оптимизират пространството ви

5+ идеи за гардероб с плъзгащи врати, които ще оптимизират пространството ви

Гардеробите с плъзгащи врати комбинират функционалност, стил и елегантност в едно. Те са чудесно решение за малки стаи, за ниши с нестандартни размери и за просторни помещения. Могат да се впишат във всеки интериор и да бъдат направени във всякакъв стил.  В тази...

Топ 10 качества на добрата фирма за мебели по поръчка

Топ 10 качества на добрата фирма за мебели по поръчка

Изборът на добра фирма за мебели по поръчка е от изключителна важност при създаването на уютен и функционален дом. Понякога готовите решения за обзавеждане може да не съвпадат с вашите нужди и предпочитания. В този случай може да се обърнете към мебели по поръчка -...

Как да изберем перфектния цвят за кухня: вечните класики за стилна и и уютна кухня

Как да изберем перфектния цвят за кухня: вечните класики за стилна и и уютна кухня

Избора на цвят за кухня е важен въпрос, когато се стигне до обзавеждането на вашия дом. Все пак там прекарвате немалка част от времето си. Избирайки перфектния цвят за вашата кухня може да допринесе за домашния уют и доброто ви настроение.  В тази статия е...