Обзавеждане на спалня: 10 грешки, които да избегнете

Прогрес на четене

Обзавеждане на спалня | 10 грешки, които да избегнете

Написано от Антония Добрева

Здравейте! Аз съм Антония Добрева и като част от семейството на Никеа ООД, споделям страстта към мебелите по поръчка. Като макретингов експерт и копирайтър, ще ви помогна да си набавите необходимата информация, свързана с мебелите по поръчка. Приятно четене!

май 21, 2024

Безплатна консултация

Ако имате въпроси за мебелите по поръчка или просто искате да се консултирате с нас.

Обзавеждането на спалня може да бъде труден и объркващ процес. Затова хората понякога допускат някои грешки, които нарушават комфорта и функционалността на пространството. В тази статия ще ви представим 10 от най-често срещаните грешки при обзавеждане на спалня и как да ги избегнете.

10 грешки, които да избегнете, когато обзавеждате спалнята си

 • Да изберете неудобен матрак – Избора на неподходящ за вас матрак (или некачествен такъв) може да причини дълготрайни болки в гърба и кръста. Това ще намали драстично качеството ви на сън, затова е изключително важно да изберете правилния за вас матрак. Той трябва да е изработен от качествени материали и да е съобразен с вашата поза за сън. Обикновено качествените матраци са на по-високи цени, но това е инвестиция, която си струва да направите.   

Болки в кръста| Ортопедичен матрак | Обзавеждане на спалня

 • Да поставите леглото на неподходящо място – две са възможностите за погрешно поставяне на леглото в спалнята: непосредствено до врата или до прозорец. В първия случай, когато леглото е до вратата, то може да възпрепятства свободното движение около него. Във втория случай, когато е разположено до или под прозорец, светлината сутрин може да ви събуди. Леглото не бива да е разположено на места, където може да има течение или шум. 
 • Да изберете неподходящи цветове – Тъмните и ярки цветове не са препоръчителни за спалня, тъй като натоварват очите и визуално смаляват пространството. Цветовете, които не се препоръчват, са: черно, ярко червено, ярко оранжево, неонови цветове, тъмно синьо и тъмно кафяво. Ярките цветове стимулират нервната система и могат да действат обезпокоително и да предизвикат неспокойство. Тъмните цветове могат да имат потискащо действие и да предизвикат тревожност, като по този начин силно затрудняват процеса на заспиване и релаксация. Освен това тъмните цветове много често създават усещане за “смаляване” на пространството, тъй като не допускат толкова много светлина, колкото светлите и неутрални тонове.  
 • Прекалено силно осветление – ярките и силни лампи могат да бъдат твърде стимулиращи и също да попречат на вашата почивка. Не се препоръчват лампи с цветна температура над 4000К, както и студената светлина, тъй като тя не създава уютна атмосфера. 

Флуоресцентни и неонови лампи също са силно непрепоръчителни за спалня или за което и да е място, което ще използвате за почивка и релакс. Те са по-характерни за офиси или заведения – места, на които човек трябва да е буден и активен. 

 • Неподходящи декорации – Тук голяма роля играят вашия личен вкус, стил и предпочитания. Декорацията и аксесоарите отразяват вашата индивидуалност и стил, но ако искате да създадете уютна и релаксираща атмосфера в спалнята си, ето няколко неща, които ви съветваме да избягвате:
  • Избягвайте всякакви предмети, които ще асоциирате с работа и стрес.
  • Избягвайте поставянето на прекалено много електронни устройства в спалнята (конзоли за игра, компютри и други, които могат да нарушат циркадния ритъм). 
  • Прекалено много огледала – въпреки че поставянето на огледала в спалнята може да създадат усещане за простор и голямо пространство, поставянето на повече от две или три огледала може да причини дискомфорт и безпокойство. 
  • Абстрактни картини с ярки цветове, творби на изкуството с агресивни или прекалено динамични композиции също могат да имат стимулиращо нервната система действие и да предизвикат дискомфорт и нарушения в съня. 
 • Недостатъчно място за съхранение – в спалнята е важно да имате достатъчно място за съхранение на дрехи, спално бельо и други вещи. Ако не планирате обзавеждането на спалнята си така, че то да бъде функционално, постоянно ще имате чувство за хаос и бъркотия.
 • Неправилно разпределение на мебелите – в спалнята трябва да поставите точно толкова мебели, колкото са ви необходими. Те трябва да са подредени така, че да не пречат на движението ви. Най-необходимите в спалнята мебели са: легло, гардероб, нощни шкафчета и тоалетка.  
 • Липса на огледало – още един аспект от обзавеждането, който зависи от индивидуалните ви нужди и вкус. Най-често огледало се поставя на тоалетката, за да може удобно да се подготвите за работа сутрин.
  Когато няма огледало в спалнята, а например само в банята или коридора, това би могло да създаде неудобство в ежедневието ви. 
 • Поставяне на неправилни завеси или щори – Завесите и щорите играят важна роля при пропускането на светлина в стаята. От вас зависи какви ще са те, в зависимост от това, колко осветена искате да е вашата спалня.
  Какво може да се счита за грешка? Поставянето на твърде тънки щори/завеси в спалня с южно изложение или поставянето на плътни, тъмни завеси в стая със северно изложение. В първия случай рискувате в стаята през лятото да става много топло, а във втория – да направите и без това не добре осветена стая, още по-тъмна. 
 • Пренебрегване на личния стил и предпочитания – следването на актуални модни тенденции е чудесно, но не и когато го правите с цената на собствения си комфорт. Спалнята трябва да е олицетворение на вашата личност, стил и предпочитания, за да може да се чувствате спокойно и уютно в нея. 

Как да изберете подходящия за вас матрак?

Избора на подходящ матрак е строго индивидуално и зависи от вашите лични нужди и предпочитания. Например, ако имате болки в гърба и кръста, може да изберете ортопедичен матрак, за да облекчи състоянието ви. 

Препоръката ни е да пробвате различни видове матраци преди да направите покупка. Отидете в магазина и легнете поне върху няколко различни видове матраци. По този начин ще усетите кой ви е най-удобен и ще направите избора си по-лесно.

Ето някой важни фактори, които трябва да вземете предвид, когато избирате своя матрак: позиция на сън, степен на твърдост, състав на матрака и с какъв бюджет разполагате.  

Удобен матрак | Обзавеждане на спалня

Къде е подходящо да поставите леглото си?

Изборът на най-добро място за леглото зависи от множество фактори, като: размера и формата на спалнята, позицията на вратите и прозорците и от вашия стил и предпочитания. 

Най-общите правила за позициониране на легло са:

 • Не слагайте леглото си в непосредствена близост до врати. По този начин и вие ще може да се движите спокойно около него, и ще можете да отваряте и затваряте вратата свободно. 
 • Разположете леглото диагонално на вратата и нека краката ви да не сочат директно към вратата. Това е добра практика според Фън Шуй. 
 • Поставете леглото срещу най-голямата свободна стена в спалнята и избягвайте да го позиционирате под прозорец.
Спалня по поръчка | Обзавеждане на апартамент
 • Не поставяйте леглото на една и съща стена с тоалетната. 
 • Уверете се, че има достатъчно място и от двете страни на леглото. Първо, за да може да се движите спокойно и второ – за да може, ако имате желание да си сложите нощни шкафчета.

Кои цветове да изберете при обзавеждане на спалнята си?

Най-разпространени цветове за спалня по поръчка са светлите и неутрални нюанси. Те създават усещане за чистота и простор и могат да се комбинират лесно с други цветове и акценти в стаята.Такива са: бяло, бежово и сиво. 

Друга популярна практика са пастелните цветове пастелно синьо, зелено, розово и други нежни и топли нюанси. Някои от тях напомнят на природата, имат успокояващ и релаксиращ ефект, а други създават усещане за уют и романтика. 

Ето и някои тенденции за 2024 година:

 1. Бледо зелено – класически вариант, внася спокойствие и усещане за близост с природата. 
 2. Тъмно “миднайт” синьо – въпреки че тази тенденция противоречи с общоприетите правила, тъмното синьо е много използван при обзавеждане на спални цвят. Според някой интериорни дизайнери даже е един от най-добрите цветове за спалня. 
Спално обзавеждане по поръчка

Спално обзавеждане по поръчка
 1. Peach Fuzz – цвят на годината 2024 според световно признатата компания Pantone. Мек и приятен нюанс на прасковено оранжево и бежаво.  
 2. Земни тонове – лесно могат да се съчетаят с абсолютно всичко. Може да изберете палитра от светли тонове, а може и от тъмни. И в двата случая няма да сгрешите. 
Гардероби за спалня по поръчка

Видове осветление за спалня

Какво осветление ще изберете за вашата спалня има ключово значение за вашия комфорт.

Най-често срещани комбинации са: полилей с нощни лампи или полилей с вградено LED осветление. Полилеят може да изберете така, че да бъде част от стила на обзавеждане на спалнята ви, да бъде акцент. Вграденото осветление е добра идея ако не разполагате с много пространство, а искате да осветите точно определена част от стаята. Те са и доста удобни, защото могат да се инсталират на много места. 

Спално обзавеждане по поръчка

Нашите препоръки са да използвате топла светлина в спалнята си, защото тя създава усещане за уют и комфорт и не дразни очите. Ако имате възможност може да направите поне едно от осветителните тела с регулируем интензитет. По този начин ще може много по-лесно да адаптирате осветлението към вашите нужди. 

Идеи за декорации, които да освежават интериора ви

Добра идея за освежаване на интериора са цветните покривки за легло и възглавничките. Може да ги комбинирате с други цветове в спалнята или да ги направите като акцент. 

Друг вариант е да окачите картини или пана по стените с тематика по ваш избор. Може да заложите на природни пейзажи или други творби, които да ви успокояват.

Трети начин за освежаване на стаята е чрез завесите. Ако вече имате щори или тъмни завеси, може да добавите като декоративен елемент прозрачни пердета. Те ще допускат много светлина, когато щорите са вдигнати и едновременно с това ще ви създават настроение. 

Как да оптимизирате пространството, когато дойде време за обзавеждане на спалнята?

Ето няколко предложения за оптимизиране на пространството и да го направите максимално функционално:

 • Изберете висок гардероб, който да достига до тавана. Високия до тавана гардероб ви дава възможност да съхранявате вещи, които не използвате всекидневно.
Гардероб за спалня по поръчка
 • Използвайте рафтове на стената. Стенните рафтове са практично решение за съхранение на книги, декоративни елементи, растения, малки настолни лампи и други.  
Спално обзавеждане по поръчка
 • Използвайте пространството под леглото за съхранение на вещи. Това е добра идея за съхранение на рядко използвани вещи като например оборудване за къмпинг, инструменти и други подобни. 
Спално обзавеждане по поръчка
 • Изберете нощни шкафчета с чекмеджета.

Изразете вашия стил чрез обзавеждането на спалнята

Нашата най-голяма препоръка е да следвате собствените си принципи, стил и желания. В спалнята трябва да се чувствате комфортно, да сте спокойни и в безопасност. 

След като вече знаете кои са най-често допусканите грешки при обзавеждане на спалня и как да ги избегнете, ще може да създадете спокойна, уютна и комфортна среда. Ще разберете кое е най-добре за вас и ще направите най-добрия за вас избор. 

Създайте спалнята на вашите мечти с мебели по поръчка Никеа ООД

В случай, че сте избрали да обзаведете спалнята си с мебели по поръчка, ние можем да ви бъдем много полезни. Занимаваме се с изработка на мебели над 20 години и можем да ви помогнем да реализирате мечтаното спално обзавеждане. Свържете се с нас, ако искате да научите повече за процеса по обзавеждане на спалня. 

Прочетете още:

Топ 10 качества на добрата фирма за мебели по поръчка

Топ 10 качества на добрата фирма за мебели по поръчка

Изборът на добра фирма за мебели по поръчка е от изключителна важност при създаването на уютен и функционален дом. Понякога готовите решения за обзавеждане може да не съвпадат с вашите нужди и предпочитания. В този случай може да се обърнете към мебели по поръчка -...

Как да изберем перфектния цвят за кухня: вечните класики за стилна и и уютна кухня

Как да изберем перфектния цвят за кухня: вечните класики за стилна и и уютна кухня

Избора на цвят за кухня е важен въпрос, когато се стигне до обзавеждането на вашия дом. Все пак там прекарвате немалка част от времето си. Избирайки перфектния цвят за вашата кухня може да допринесе за домашния уют и доброто ви настроение.  В тази статия се...

Идеи за обзавеждане на малка кухня за всеки вкус и бюджет

Идеи за обзавеждане на малка кухня за всеки вкус и бюджет

Идеи за обзавеждане на малка кухня, които да отговарят на вашия вкус и бюджет, може да изглеждат като мисия невъзможна, но не се отказвайте! С малко креативност и планиране, вашата малка кухня може бъде еднакво функционална, колкото всяка друга. Ето и няколко идеи,...