Къде да изхвърлим старите си мебели?

Прогрес на четене

Къде да изхвърлим стари мебели | Никеа ООД

Написано от Антония Добрева

Здравейте! Аз съм Антония Добрева и като част от семейството на Никеа ООД, споделям страстта към мебелите по поръчка. Като макретингов експерт и копирайтър, ще ви помогна да си набавите необходимата информация, свързана с мебелите по поръчка. Приятно четене!

април 29, 2024

Безплатна консултация

Ако имате въпроси за мебелите по поръчка или просто искате да се консултирате с нас.

Във всяко домакинство идва време, в което трябва да кажем “чао” на старите мебели. Дали ще е заради това, че са износени, счупени или просто искате да смените интериора си, въпросът за отговорното изхвърляне на стари мебели е еднакво важен. В тази статия ще ви дадем информация за няколко практични решения за справяне с ненужните ви мебели. 

Оценка на състоянието на мебелите

Преди всичко, нашият съвет е да направите оценка състоянието на мебелите, които се каните да изхвърлите. Някои от тях може да са в добро състояние и все още да са годни са употреба, макар и не от вас. Ако има такива, може да се насочите към:

  • Дарение – има благотворителни организации, които приемат мебели в добро състояние и ги разпределят към места, които имат нужда от тях. По този начин освен че ще се освободите от ненужните вещи, ще помогнете на хора в нужда. 
  • Продажба – съществуват всякакви онлайн платформи за продажба на всякакви вещи втора употреба, които могат да ви бъдат полезни в този случай. 
  • Рециклиране – някои части от мебелите биха могли да се рециклират. Съветваме ви да ги разглобите и да рециклирате части от тях разделно. Кои части от тях са годни за рециклиране? Металните и дървените компоненти. 
  • Трансформация – може да ги подложите на така нареченото изкуствено състаряване. Ако мебелите, които смятате да премахнете, са дървени, може лесно да ги подложите на такава обработка или може да ги възстановите като ги боядисате. Друг вариант е – ако мебелите имат сантиментална стойност и е трудно да се откажете от тях, помислете за възможността да ги преобразите и да ги използвате с друго предназначение. 
  • Втори живот в гараж или изба – може да вдъхнете нов живот на старите си мебели като ги преобразите в рафтове, етажерки и ги монтирате в гараж. Така ще може да съхранявате вещите си спокойно, без да се притеснявате от влага.  

Къде да изхвърлим стари мебели?

В случай, че мебелите не са годни нито за даряване, нито за продажба, може да се насочите към изхвърлянето им. Това може да стане чрез фирма за изхвърляне на мебели, с контейнер или със собствен транспорт.

Стари мебели | Къде да ги изхвърлим

Специализирана фирма за изхвърляне на отпадъци 

В този случай може да наемете фирма, която ще се погрижи за старите ви мебели. Те ще ги извозят до обозначеното за строителни отпадъци място и ще ги изхвърлят. Тази услуга може да ви струва около 120 лв. 

Препоръка: Направете сравнение между цените и услугите на различните фирми. Може да погледнете и отзивите, които клиентите им са оставяли, за да направите най-добрия избор.

Контейнери за строителни отпадъци 

В районите на почти всяка община има поставени специални контейнери, в които може да изхвърлите отпадъци от домакинството. Целта на тази инициатива е да се предотврати нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци. 

В град Пловдив такива контейнери са поставени на 8 места в шестте района на града. Повече информация за точното им местоположение може да намерите в сайта на общината.

Може да си осигурите такъв контейнер и на адрес, като цените започват от 120 лв и варират в зависимост от това, колко кубика желаете да е контейнера. 

Събиране на едрогабаритни отпадъци 

С цел превенция образуването на нерегламентирани сметища, всяка община призовава гражданите си да изнесат непотребните си вещи край контейнерите, точно преди да минат камионите. Най-подходящото за това време е рано сутринта, като в Пловдив времето за събиране е от 06:30 до 14:30. 

Изискването към гражданите е да оставят отпадъците така, че да не затрудняват движението и да не се нанасят щети по зелени площи. 

Може да проверите графика за събиране на едрогабаритни отпадъци на общината във вашия град.

В Пловдив такива отпадъци се приемат и на специализирана площадка на ул. “Даме Груев” 64А. Тя работи без почивен ден – от 08:00 до 18:00 ч. Там също може да предадате строителни отпадъци и автомобилни гуми. 

Къде да изхвърлим стари мебели: препоръки

Първата ни препоръка е да разглобите мебелите. Така ще е по-лесно да бъдат транспортирани и рециклирани. Разделете и рециклирайте отделните компоненти, дървени части и други материали.

Избягвайте да ги оставяте до обикновени контейнери за битови отпадъци. По този начин рискувате да бъдете глобени. 

Избягвайте и изгарянето на мебелите си, освен ако това не е регламентирано.  

Съобразете се с изискванията за изхвърляне на отпадъци на Министерството на околната среда или с тези на общината, в която живеете. 

Вашият екологичен принос

Изхвърлянето на стари мебели не винаги е лесно и приятно, но когато го направите както трябва, вие помагате за намаляването на отпадъците и опазването на околната среда. 

  • Намаляване количеството на отпадъците – всеки ден огромни количества мебели се изхвърлят на сметищата. Ако вие изберете да рециклирате или дарите непотребните за вас мебели, вие допринасяте за намаляването на количеството на депонирани отпадъци. 
  • Спестяване на ресурси – производството на нови мебели е процес, изискващ изразходване на енергия и материали. Избирайки да дарите или продадете мебелите си, вие допринасяте за спестяването на ресурси и за намаляване вредното влияние върху околната среда.
  • Давате добър пример – екологичния начин за премахване на стари мебели дава добър пример на хората около вас. Вашите действия могат да окажат положително внимание освен върху околната среда, и върху близките ви хора. 
Рециклиране на стари мебели | Екологичен принос

Готови ли сте за нови мебели?

След като сте отстранили старите мебели, може би е време да се подготвите за нови. Обновяването на дома ви може да бъде вълнуващо преживяване, а изборът на нови мебели е ключов елемент от този процес.

Ако сте се насочили към обзавеждане по поръчка, може да разгледате нашите реализирани проекти за цялостно обзавеждане и да откриете вдъхновение за вашия дом. Предлагаме широка гама от цветове, декори и стилове, за да отговорим на вашите нужди и предпочитания.

Защо да изберете обзавеждане по поръчка? 

Заради високата им устойчивост и дълготрайност във времето.

При направата на обзавеждане по поръчка, вие имате възможност да изберете качествени, дълготрайни и екологични материали. Използването на такива материали и качествената изработка ви гарантират, че вашите мебели ще издържат на изпитанието на времето. По този начин вие отново допринасяте за намаляването на отпадъците. 

Да, мебелите по поръчка са по-скъпата инвестиция от закупените готови такива, но пък те ви гарантират издръжливост и здравина за по-дълго време. 

Ако търсите уникални и качествени мебели по поръчка, не се колебайте да се свържете с нас. Ще се радваме да ви помогнем да създадете дома на вашите мечти.

Прочетете още:

Обзавеждане на спалня: 10 грешки, които да избегнете

Обзавеждане на спалня: 10 грешки, които да избегнете

Обзавеждането на спалня може да бъде труден и объркващ процес. Затова хората понякога допускат някои грешки, които нарушават комфорта и функционалността на пространството. В тази статия ще ви представим 10 от най-често срещаните грешки при обзавеждане на спалня и как...

Идеи за обзавеждане на малка кухня за всеки вкус и бюджет

Идеи за обзавеждане на малка кухня за всеки вкус и бюджет

Идеи за обзавеждане на малка кухня, които да отговарят на вашия вкус и бюджет, може да изглеждат като мисия невъзможна, но не се отказвайте! С малко креативност и планиране, вашата малка кухня може бъде еднакво функционална, колкото всяка друга. Ето и няколко идеи,...

Колко струва да обзаведем апартамент през 2024?

Колко струва да обзаведем апартамент през 2024?

Обзавеждането на апартамент е вълнуващо начинание, но ние знаем колко трудна задача може да бъде. Възникват въпроси като "Колко струва да се обзаведе апартамент?", "От къде да започнем?" и други. Дали ще изберете готови модулни системи, мебели по поръчка или друг...