Clicky

Обзавеждане на спалня: 10 грешки, които да избегнете

Прогрес на четене

Обзавеждане на спалня | 10 грешки, които да избегнете

Написано от Антония Добрева

Здравейте! Аз съм Антония Добрева и като част от семейството на Никеа ООД, споделям страстта към мебелите по поръчка. Като макретингов експерт и копирайтър, ще ви помогна да си набавите необходимата информация, свързана с мебелите по поръчка. Приятно четене!

май 21, 2024

Безплатна консултация

Ако имате въпроси за мебелите по поръчка или просто искате да се консултирате с нас.

Обзавеждането на спалня може да бъде труден и объркващ процес. Затова хората понякога допускат някои грешки, които нарушават комфорта и функционалността на пространството. В тази статия ще ви представим 10 от най-често срещаните грешки при обзавеждане на спалня и как да ги избегнете.

10 грешки, които да избегнете, когато обзавеждате спалнята си

  • Да изберете неудобен матрак – Избора на неподходящ за вас матрак (или некачествен такъв) може да причини дълготрайни болки в гърба и кръста. Това ще намали драстично качеството ви на сън, затова е изключително важно да изберете правилния за вас матрак. Той трябва да е изработен от качествени материали и да е съобразен с вашата поза за сън. Обикновено качествените матраци са на по-високи цени, но това е инвестиция, която си струва да направите.   

Болки в кръста| Ортопедичен матрак |  Обзавеждане на спалня

  • Да поставите леглото на неподходящо място – две са възможностите за погрешно поставяне на леглото в спалнята: непосредствено до врата или до прозорец. В първия случай, когато леглото е до вратата, то може да възпрепятства свободното движение около него. Във втория случай, когато е разположено до или под прозорец, светлината сутрин може да ви събуди. Леглото не бива да е разположено на места, където може да има течение или шум. 
  • Да изберете неподходящи цветове – Тъмните и ярки цветове не са препоръчителни за спалня, тъй като натоварват очите и визуално смаляват пространството. Цветовете, които не се препоръчват, са: черно, ярко червено, ярко оранжево, неонови цветове, тъмно синьо и тъмно кафяво. Ярките цветове стимулират нервната система и могат да действат обезпокоително и да предизвикат неспокойство. Тъмните цветове могат да имат потискащо действие и да предизвикат тревожност, като по този начин силно затрудняват процеса на заспиване и релаксация. Освен това тъмните цветове много често създават усещане за “смаляване” на пространството, тъй като не допускат толкова много светлина, колкото светлите и неутрални тонове.  
  • Прекалено силно осветление – ярките и силни лампи могат да бъдат твърде стимулиращи и също да попречат на вашата почивка. Не се препоръчват лампи с цветна температура над 4000К, както и студената светлина, тъй като тя не създава уютна атмосфера. 

Флуоресцентни и неонови лампи също са силно непрепоръчителни за спалня или за което и да е място, което ще използвате за почивка и релакс. Те са по-характерни за офиси или заведения – места, на които човек трябва да е буден и активен. 

  • Неподходящи декорации – Тук голяма роля играят вашия личен вкус, стил и предпочитания. Декорацията и аксесоарите отразяват вашата индивидуалност и стил, но ако искате да създадете уютна и релаксираща атмосфера в спалнята си, ето няколко неща, които ви съветваме да избягвате:
    • Избягвайте всякакви предмети, които ще асоциирате с работа и стрес.
    • Избягвайте поставянето на прекалено много електронни устройства в спалнята (конзоли за игра, компютри и други, които могат да нарушат циркадния ритъм). 
    • Прекалено много огледала – въпреки че поставянето на огледала в спалнята може да създадат усещане за простор и голямо пространство, поставянето на повече от две или три огледала може да причини дискомфорт и безпокойство. 
    • Абстрактни картини с ярки цветове, творби на изкуството с агресивни или прекалено динамични композиции също могат да имат стимулиращо нервната система действие и да предизвикат дискомфорт и нарушения в съня. 
  • Недостатъчно място за съхранение – в спалнята е важно да имате достатъчно място за съхранение на дрехи, спално бельо и други вещи. Ако не планирате обзавеждането на спалнята си така, че то да бъде функционално, постоянно ще имате чувство за хаос и бъркотия.
  • Неправилно разпределение на мебелите – в спалнята трябва да поставите точно толкова мебели, колкото са ви необходими. Те трябва да са подредени така, че да не пречат на движението ви. Най-необходимите в спалнята мебели са: легло, гардероб, нощни шкафчета и тоалетка.  
  • Липса на огледало – още един аспект от обзавеждането, който зависи от индивидуалните ви нужди и вкус. Най-често огледало се поставя на тоалетката, за да може удобно да се подготвите за работа сутрин.
    Когато няма огледало в спалнята, а например само в банята или коридора, това би могло да създаде неудобство в ежедневието ви. 
  • Поставяне на неправилни завеси или щори – Завесите и щорите играят важна роля при пропускането на светлина в стаята. От вас зависи какви ще са те, в зависимост от това, колко осветена искате да е вашата спалня.
    Какво може да се счита за грешка? Поставянето на твърде тънки щори/завеси в спалня с южно изложение или поставянето на плътни, тъмни завеси в стая със северно изложение. В първия случай рискувате в стаята през лятото да става много топло, а във втория – да направите и без това не добре осветена стая, още по-тъмна. 
  • Пренебрегване на личния стил и предпочитания – следването на актуални модни тенденции е чудесно, но не и когато го правите с цената на собствения си комфорт. Спалнята трябва да е олицетворение на вашата личност, стил и предпочитания, за да може да се чувствате спокойно и уютно в нея. 

Как да изберете подходящия за вас матрак?

Избора на подходящ матрак е строго индивидуално и зависи от вашите лични нужди и предпочитания. Например, ако имате болки в гърба и кръста, може да изберете ортопедичен матрак, за да облекчи състоянието ви. 

Препоръката ни е да пробвате различни видове матраци преди да направите покупка. Отидете в магазина и легнете поне върху няколко различни видове матраци. По този начин ще усетите кой ви е най-удобен и ще направите избора си по-лесно.

Ето някой важни фактори, които трябва да вземете предвид, когато избирате своя матрак: позиция на сън, степен на твърдост, състав на матрака и с какъв бюджет разполагате.  

Удобен матрак | Обзавеждане на спалня

Къде е подходящо да поставите леглото си?

Изборът на най-добро място за леглото зависи от множество фактори, като: размера и формата на спалнята, позицията на вратите и прозорците и от вашия стил и предпочитания. 

Най-общите правила за позициониране на легло са:

  • Не слагайте леглото си в непосредствена близост до врати. По този начин и вие ще може да се движите спокойно около него, и ще можете да отваряте и затваряте вратата свободно. 
  • Разположете леглото диагонално на вратата и нека краката ви да не сочат директно към вратата. Това е добра практика според Фън Шуй. 
  • Поставете леглото срещу най-голямата свободна стена в спалнята и избягвайте да го позиционирате под прозорец.
Спалня по поръчка | Обзавеждане на апартамент
  • Не поставяйте леглото на една и съща стена с тоалетната. 
  • Уверете се, че има достатъчно място и от двете страни на леглото. Първо, за да може да се движите спокойно и второ – за да може, ако имате желание да си сложите нощни шкафчета.

Кои цветове да изберете при обзавеждане на спалнята си?

Най-разпространени цветове за спалня по поръчка са светлите и неутрални нюанси. Те създават усещане за чистота и простор и могат да се комбинират лесно с други цветове и акценти в стаята.Такива са: бяло, бежово и сиво. 

Друга популярна практика са пастелните цветове пастелно синьо, зелено, розово и други нежни и топли нюанси. Някои от тях напомнят на природата, имат успокояващ и релаксиращ ефект, а други създават усещане за уют и романтика. 

Ето и някои тенденции за 2024 година:

  1. Бледо зелено – класически вариант, внася спокойствие и усещане за близост с природата. 
  2. Тъмно “миднайт” синьо – въпреки че тази тенденция противоречи с общоприетите правила, тъмното синьо е много използван при обзавеждане на спални цвят. Според някой интериорни дизайнери даже е един от най-добрите цветове за спалня. 
Спално обзавеждане по поръчка

Спално обзавеждане по поръчка
  1. Peach Fuzz – цвят на годината 2024 според световно признатата компания Pantone. Мек и приятен нюанс на прасковено оранжево и бежаво.  
  2. Земни тонове – лесно могат да се съчетаят с абсолютно всичко. Може да изберете палитра от светли тонове, а може и от тъмни. И в двата случая няма да сгрешите. 
Гардероби за спалня по поръчка

Видове осветление за спалня

Какво осветление ще изберете за вашата спалня има ключово значение за вашия комфорт.

Най-често срещани комбинации са: полилей с нощни лампи или полилей с вградено LED осветление. Полилеят може да изберете така, че да бъде част от стила на обзавеждане на спалнята ви, да бъде акцент. Вграденото осветление е добра идея ако не разполагате с много пространство, а искате да осветите точно определена част от стаята. Те са и доста удобни, защото могат да се инсталират на много места. 

Спално обзавеждане по поръчка

Нашите препоръки са да използвате топла светлина в спалнята си, защото тя създава усещане за уют и комфорт и не дразни очите. Ако имате възможност може да направите поне едно от осветителните тела с регулируем интензитет. По този начин ще може много по-лесно да адаптирате осветлението към вашите нужди. 

Идеи за декорации, които да освежават интериора ви

Добра идея за освежаване на интериора са цветните покривки за легло и възглавничките. Може да ги комбинирате с други цветове в спалнята или да ги направите като акцент. 

Друг вариант е да окачите картини или пана по стените с тематика по ваш избор. Може да заложите на природни пейзажи или други творби, които да ви успокояват.

Трети начин за освежаване на стаята е чрез завесите. Ако вече имате щори или тъмни завеси, може да добавите като декоративен елемент прозрачни пердета. Те ще допускат много светлина, когато щорите са вдигнати и едновременно с това ще ви създават настроение. 

Как да оптимизирате пространството, когато дойде време за обзавеждане на спалнята?

Ето няколко предложения за оптимизиране на пространството и да го направите максимално функционално:

  • Изберете висок гардероб, който да достига до тавана. Високия до тавана гардероб ви дава възможност да съхранявате вещи, които не използвате всекидневно.
Гардероб за спалня по поръчка
  • Използвайте рафтове на стената. Стенните рафтове са практично решение за съхранение на книги, декоративни елементи, растения, малки настолни лампи и други.  
Спално обзавеждане по поръчка
  • Използвайте пространството под леглото за съхранение на вещи. Това е добра идея за съхранение на рядко използвани вещи като например оборудване за къмпинг, инструменти и други подобни. 
Спално обзавеждане по поръчка
  • Изберете нощни шкафчета с чекмеджета.

Изразете вашия стил чрез обзавеждането на спалнята

Нашата най-голяма препоръка е да следвате собствените си принципи, стил и желания. В спалнята трябва да се чувствате комфортно, да сте спокойни и в безопасност. 

След като вече знаете кои са най-често допусканите грешки при обзавеждане на спалня и как да ги избегнете, ще може да създадете спокойна, уютна и комфортна среда. Ще разберете кое е най-добре за вас и ще направите най-добрия за вас избор. 

Създайте спалнята на вашите мечти с мебели по поръчка Никеа ООД

В случай, че сте избрали да обзаведете спалнята си с мебели по поръчка, ние можем да ви бъдем много полезни. Занимаваме се с изработка на мебели над 20 години и можем да ви помогнем да реализирате мечтаното спално обзавеждане. Свържете се с нас, ако искате да научите повече за процеса по обзавеждане на спалня. 

Прочетете още:

Как да обзаведем малка спалня по бюджет

Как да обзаведем малка спалня по бюджет

Ограниченото пространство и бюджет не бива да са пречки за създаването на красива и функционална спалня. Обзавеждането на малките спални обикновено изисква допълнително внимание и умен подход, за да се получи както трябва. В тази статия ще ви дадем идеи и насоки,...

Идеи за обзавеждане на модерен хол: стил, елегантност и функционалност

Идеи за обзавеждане на модерен хол: стил, елегантност и функционалност

Холът е мястото, където си почиваме, отпускаме се и прекарваме време със семейството и приятелите. Ако искате да създадете модерно и стилно пространство за вашия дом, то тази статия е точно за вас. В нея ще изясним какво точно е модерният стил, как би изглеждал един...

5+ идеи за гардероб с плъзгащи врати, които ще оптимизират пространството ви

5+ идеи за гардероб с плъзгащи врати, които ще оптимизират пространството ви

Гардеробите с плъзгащи врати комбинират функционалност, стил и елегантност в едно. Те са чудесно решение за малки стаи, за ниши с нестандартни размери и за просторни помещения. Могат да се впишат във всеки интериор и да бъдат направени във всякакъв стил.  В тази...